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QUESTIONS 

1. What is a block trade? 
A block trade is a permissible, noncompetitive, privately negotiated 
transaction either at or exceeding an Exchange determined minimum 
threshold quantity of futures or options contracts which is executed apart and 
away from the open outcry or electronic markets.  Exchange Rule 4.31 sets 
forth the requirements for executing a block trade. 

2. How does a block transaction differ from an Exchange for Physical (“EFP”)/  
Against Actual (“AA”) transaction?      

EFPs/AAs are transactions where futures and corresponding cash positions are 
simultaneously exchanged.   A block trade only involves futures, options on 
futures, or a combination of futures and options. 
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3. What are the eligible contracts and the minimum threshold quantities for a 
block trade? 

The following table lists the eligible contracts and minimum threshold 
quantities for block trades.   

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ***  Block Trades of Cotton No. 2 Futures are not permitted before April 1, 2008.  

4. Who may participate in block trades? 
Each party to a block trade must be an Eligible Contract Participant (“ECP”) 
as that term is defined in Section 1a(12) of the Commodity Exchange Act 
(“Act”).   ECPs include, but are not limited to floor brokers, FCMs, 
broker/dealers, financial institutions, insurance companies, pension funds, 
corporations, commodity pools, investment companies and high net worth 
individuals which satisfy certain criteria specified in Section 1a(12) of the 
Act.   

Notwithstanding the foregoing, if the block trade is entered into on behalf of a 
Customer by a commodity trading advisor registered under the Act ("CTA"), 
including without limitation any investment advisor registered as such with 
the Securities and Exchange Commission who is exempt from regulation 
under the Act or CFTC regulations with total assets under management 
exceeding US $25 million, or by a foreign entity performing a similar role or 
function to a CTA or investment advisor that is subject to foreign regulation 
with total assets under management exceeding US $50 million, the individual 
Customer need not be an ECP. 

Product  Contract Type  Minimum Threshold Quantity  

Futures 1st 12 calendar months - 1000 lots 

  
  
all other months - 500 lots 

Sugar #11 

Options 250 lots 

Futures 
outrights - for  all contract months more than 12 
calendar months out - 500 lots 

  
spreads - for  all contract months more than 12 
calendar months out - 250 lots 

Coffee “C” 

Options 250 lots 
Futures 100 lots Robusta Coffee 
Options 100 lots 
Futures*** 500 lots Cotton No. 2 Options 250 lots 

FCOJ Options 100 lots 
Cocoa Options 100 lots 

Futures 75 lots Russell Complex 
Options 75 lots 
Futures 75 lots NYSE Composite 
Options 75 lots 
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5. Are there any price restrictions for block trades? 
Exchange Rule 4.31 provides that all block trades must be executed at a price 
which is fair and reasonable in light of the size of such block trade, the price 
and size of other trades in the same contract at the relevant time; and the price 
and size of trades in other relevant markets, at the relevant time. 
In addition, the trade price must adhere to the minimum tick and price 
validation requirements of the market in question. Additionally, each leg of 
any blocked spread or combination trade must be done at a single price.  It is 
impermissible to split the quantity of a particular leg and report different 
prices for such leg. 

6. Can any order which exceeds the minimum quantity threshold be executed 
as a block trade? 

No, the order must specifically be designated as a block trade by the customer. 

7. What are the trading hours for block trades? 
The hours at which a block trade may be executed vary depending upon the 
entry venue, ICEBlock or TIPS®.  Please see the table in Question 8. 

8. How are block trades reported? 
Block trades are reported using ICEBlock for all products listed on the 
electronic platform.  All other products may be reported using TIPS.  The 
following table provides the entry venue for each eligible commodity.  

 
 
 
  
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***  Block Trades of Cotton No. 2 Futures are not permitted before April 1, 2008. 

                                                
* Block Trades executed on the Last Trading Day for any delivery month in Sugar No. 11 Futures 

Contract must be executed and reported before the final five (5) minutes of trading. 
 

Product  Contract Type Entry Venue  Block Trading Hours  
Futures  ICEBlock  1:30AM – 3:15PM* Sugar #11 
Options TIPS 8:10AM – 12:30PM 
Futures ICEBlock  1:30AM – 3:15PM Coffee “C” 
Options TIPS 8:30AM – 12:30PM 
Futures ICEBlock 1:30AM – 3:15PM Robusta Coffee 
Options TIPS 8:30AM – 12:30PM 
Futures*** ICEBlock 1:30AM – 3:15PM 

Cotton No. 2 Options TIPS 10:30AM – 2:15PM 
FCOJ Options TIPS 10:00AM – 1:30PM 
Cocoa Options TIPS 8:00AM – 11:50AM 

ICEBlock 6:00PM – 6:00PM Futures TIPS 9:30AM – 4:15PM Russell Complex 
Options TIPS 9:30AM – 4:15PM 
Futures TIPS 9:30AM – 4:15PM NYSE Composite 
Options TIPS 9:30AM – 4:15PM 
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9. What recordkeeping and audit trail requirements are attendant to a block 
trade? 

The recordkeeping and audit trail requirements associated with a block 
trade are identical to the requirements associated with any other futures or 
options transaction.   In addition, order tickets must explicitly state that the 
order may be executed as a block trade. 

10. What are the procedures for entering a block trade in ICEBlock? 
 
Block trades through ICEBlock will only be permitted during electronic 
trading hours. 

 
Step 1 - The selling clearing member/floor member must notify ICE Futures 
U.S., by email at blocktrades@theice.com within five (5) minutes of the trade 
execution. The e-mail must include the following information: 

• Commodity 
• Month/Year 
• Volume 
• Price 
• Time of Execution (time that the parties agree to the block trade) 
• Clearing Member 
• CTI code 
• C/H indicator 
• Executing broker (floor broker, RI or Clearing Member 1900 series badge ID) badge 

number 
• Account number 
• Opposite broker (floor broker, RI or Clearing Member 1900 series badge ID) badge 

number 
• Opposite clearing member 
• Opposite CTI code 
• Opposite C/H indicator  
• Opposite account number, if known. 
• Seller’s contact information (Name, e-mail address, & phone #) 
 

Step 2 - ICE Futures US will enter the block transaction into ICEBlock. 
 

Step 3 -Both the buying clearing member and the selling clearing member 
must accept or challenge the transaction within 30 minutes of the trade being 
reported to ICE Futures U.S. 

 
Step 4 - Challenged transactions will subject to the same default logic as 
regular trades - transactions will be cleared by the executing broker’s or RI’s 
Guarantor Firm.  

11. What are the procedures for entering a block trade into TIPS? 
Block trades submitted through TIPS will only be permitted during open 
outcry trading hours for products exclusively traded on the floor.   

  
Step 1 - The block trade must be entered by either:  
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(1) each clearing member/floor member enters their side of the block 
transaction into TIPS; or  

 
(2) one clearing member enters both sides of the transaction and allocates 
one side to another clearing member; or  

 
(3) one floor member enters both sides of the transaction and allocates the 
sides to the respective clearing member(s). 
  
The floor broker must record the block trade on a trading card, identify it 
as a “block” trade and ensure that it is reported to the designated exchange 
official. 
 

Step 2 - A clearing member must sign into TIPS using its 1900 series badge 
ID. Each Clearing Member entering a transaction will be required to enter a 
card and line number in TIPS for each Block transaction it submits to ICE 
Clear US.  ICE Clear US has distributed a list of unique trading card numbers 
to be used specifically for submitting Block transactions by that Clearing 
Member.  These trading card numbers are the same range of numbers that you 
are currently using for the input of EFP and EFS transactions. 

 
When entering the Block transaction into TIPS, the letter “B” should be 
placed in the Trade Type column. 

 
Step 3 - TIPS will match the sides to the trade and each clearing member will 
be required to accept the matched trade via TIPS. 

 
Step 4 -The selling clearing member must notify ICE Clear US, by email to 
ICEClearUS@theice.com five (5) minutes of the trade execution, as to the 
Commodity, Month, Year, volume, price, and opposite badge ID. The selling 
floor member must notify the podium of the same within five (5) minutes of 
the trade execution.   

 
Step 5 - Challenged transactions will be subject to the same default logic as 
regular trades - transactions will be cleared by the executing broker’s or RI’s 
Guarantor Firm.  

12. Must block trades be brokered by an Exchange Member or Clearing 
Member? 

No.  If the clearing member(s) has so authorized, block trades may be 
negotiated directly between non-member "eligible contract participants" 
(customers). In the event, however, customers directly negotiate block trades, 
the affected clearing members are responsible for the timely capture and 
reporting of all required information including the time of execution.  
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13. Who is responsible for reporting the execution time? 
The seller is responsible for reporting the time of execution (the time the 
parties agreed to the block transaction).  In addition, the Clearing Member 
must ensure that accurate execution times are submitted to the Exchange.  

14. May spreads or combination trades be executed as block trades? 
Yes.  Spreads and combinations may be executed as block trades provided the 
trade represents a unified strategy controlled by a single entity and executed 
for a single account or group of eligible accounts.   
 
 

Satisfying the Quantity Requirements for a Futures Spread Block Trade 
In order to be eligible for block execution, each leg of a futures spread 
must satisfy the requisite minimum threshold quantity requirements 
(“MQR”) for the contract.  Legs may not be aggregated to meet the MQR.  
 
For example, the MQR for the front month in the Sugar No. 11 futures 
contract (“SB”) is 1000 lots.  If H08 is the front month, a 500 lot H08/H09 
SB spread may not be executed as a block trade.  While the 500 H09 will 
satisfy the MQR for back month SB, the 500 H08 does not satisfy the MQR 
for front month SB.  Please note that the 500 H08 and 500 H09 may not be 
aggregated to satisfy the 1000 lot front month MQR.  A 1000 H08/K08 
spread may be executed as a futures spread block because the 1000 H08 
satisfies the front month MQR and the 1000 K08 satisfies the back month 
MQR. 
 
Satisfying the Quantity Requirements for an Options Spread/Combination  
Block Trade 
In order to be eligible for block execution, at least one leg of an options 
spread or combination must meet the MQR.  Legs may not be aggregated 
to meet the MQR.  
 
For example, the MQR for Sugar No. 11 options (“SO”) is 250 lots.  Thus, 
only one leg of a H08/K08 SO spread block trade must be at least 250 lots.  
In an options ratio spread only one leg needs to meet the MQR the other 
leg(s) may be less.   
 
For a combination block trade involving different strike prices of K08 SO, 
only one of the legs needs to be at or greater than the 250 lot MQR.  Thus, 
a 250 K08 1050 Calls/100 K08 1200 Calls combination may be executed 
as a block.  The 1050 Calls satisfy the 250 lot MQR.  As a result, the 1200 
Calls do not need to satisfy the 250 lot MQR.     

 
Satisfying the Quantity Requirements for a Future/Options Combination  
Block Trade 
In order to be eligible for block execution, each futures leg must satisfy 
the requisite MQR and at least one options leg must satisfy the requisite 
MQR.  Legs may not be aggregated to meet the MQR. 
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For example, the MQR for the front month in SB is 1000 lots while the 
MQR for SO is 250 lots.  In order to be eligible for execution as a 
block, the legs of a combination trade consisting of front month SB 
and SO must satisfy both the 1000 lot requirement for front month SB 
futures and the 250 lot requirement for SO.   
 
If H08 is the front month, a 1000 lot H08 SB/250 lot K08 SO 1000 
Call combination may be executed as a block trade.  The MQR for 
both futures and options would be satisfied.  A 1000 lot H08 SB 
futures/250 lot K08 SO 1000 Calls/100 lot K08 SO 1200 Puts 
combination may also be executed as a block.  While the K08 SO 1200 
Puts do not meet the MQR, only one options leg needs to meet the MQR 
requirement, in this instance the K08 SO 1000 Calls meet the MQR.  In 
addition the SB meets the MQR.  

15. May block trades be given up? 
Yes.  Block trades may be given up.   

16. Can block trades be used to offset an option position after expiration? 
No.  Block Trades may only be executed during the block trading hours (see 
table in Question 8) for eligible products.   

17. Can orders be bunched to constitute one side of a block trade? 
Yes, but only if the order is entered by a single controlling entity.  For example, 
a CTA eligible to transact blocks may bunch orders entered on behalf of 
multiple accounts over which the CTA exercises power of attorney, provided 
that the aggregate order meets the minimum quantity requirements. Two or 
more traders who generally act independently with respect to accounts 
with different beneficial ownership may not bunch their orders for purposes 
of meeting the block trade minimum order quantity requirements. 
 
Other than the CTA exception, brokers may not bunch orders from otherwise 
autonomous customers. 

18. What fees are associated with block trades? 
Fees for block trades are determined by the Exchange’s Board of Directors from 
time to time.  Currently, the block trade surcharge for agricultural products is 
$0.75; this surcharge is added to the regular Exchange and Clearing fee that is 
charged to the executing customer for the futures or option contract.  Block 
trades are not subject to the $0.25 electronic trading surcharge.  Currently, no 
block trade surcharge is in effect for financial products. 
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Appendix A 

Rule 4.31. Block Trading 
(a) Members may enter into privately negotiated Transactions with respect to Commodity 

Contracts designated by the Exchange for such purpose (hereinafter referred to as "Block 
Trades"), provided that all of the following conditions are satisfied: 

(i) Each party to a Block Trade must be an eligible Contract Participant as that term is 
defined in Section 1a(12) of the Act; provided that, if the Block Trade is entered into on 
behalf of Customers by a commodity trading advisor registered under the Act ("CTA"), 
including without limitation any investment advisor registered as such with the Securities and 
Exchange Commission that is exempt from regulation under the Act or CFTC regulations 
with total assets under management exceeding US$25 million, or by a foreign entity 
performing a similar role or function to a CTA or investment advisor that is subject to foreign 
regulation with total assets under management exceeding US$50 million, the individual 
Customers need not so qualify. 

(ii) Each buy or sell order underlying a Block Trade must: 

(A) state explicitly that it is to be, or may be, executed by means of a Block Trade; and 

(B) be for at least the applicable minimum threshold as specified by the Exchange; 
provided that only a CTA, including without limitation any investment advisor registered  
with the Securities and Exchange Commission that is exempt from regulation under the Act 
or Commission regulations, with total assets under management exceeding US$25 million 
or a foreign entity performing a similar role or function to a CTA or investment advisor that 
subject to a foreign regulation with total assets under management exceeding US$50 
million, may satisfy this requirement by aggregating orders for different accounts. 

(iii) The price at which a Block Trade is executed must be fair and reasonable in light of 
(A) the size of such Block Trade, (B) the price and size of other Trades in the same contract 
at the relevant time; and (C) the price and size of Trades in other relevant markets, at the 
relevant time. 

(iv) Block Trades shall not set off conditional orders, including but not limited to, stop 
orders, limit orders or market-if-touched orders, or otherwise affect orders in the regular 
market. 

(v) Block Trades executed on the Last Trading Day for any delivery month in Sugar No. 11 
Futures Contract must be executed and reported before the final five (5) minutes of trading. 

(b) Block Trades may be executed in Exchange Futures and Options Contracts as determined 
by the Board and must meet the applicable minimum thresholds for such contracts as determined 
by the Board from time to time. 

(c) The parties to a Block Trade shall cause the Transaction to be reported to the Exchange in 
accordance with such procedure as are determined by the Exchange from time to time. 

(d) It is the responsibility of the Clearing Member carrying the account for which a Block 
Trade is executed to determine that the requirements as stated in paragraphs (a) through (c) of this 
Rule have been complied with. 

  


